برجام فایده ای نخواهد داشت اما خسارت هایش ادامه خواهد داشت

اظهارات اخیر وزیر امور خارجه در تلویزیون بار دیگر، بی خاصیتی و در عین حال دامنه دار بودن خسارت های برجام را نشان داد.

به گزارش مشرق ، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: سید عباس عراقچی در برنامه گفت وگوی ویژه خبری در حالی که فایده مندی برجام را رد کرده و می گفت «برجام به شکل موجود قابل احیا نیست» ، اذعان کرد مکانیسم تعبیه شده موسوم به اسنپ بک (ماشه) در برجام می تواند برای ایران مشکل ساز شود.

وزیر امور خارجه در این گفت وگو اظهار کرد: اکنون اگر مذاکرات هسته ای شروع بشود، برجام دیگر خاصیت سابق را ندارد و به شکل موجود و عین متن فعلی قابل احیا نیست. ممکن است به عنوان یک مرجع مورد استفاده قرار گیرد ولی برای ما خاصیت سابق را ندارد و باید وارد مذاکراتی شویم که به یک توافق ممکن برسیم.

وی گفت: الان مذاکرات جدید شروع نشده است. البته اگر مذاکرات جدید شروع شود فرصت محدودی خواهد داشت چرا که در اکتبر 2025 (مهر 1404) زمان پایان قطعنامه 2231 شورای امنیت خواهد بود. زمانی که آن قطعنامه به شکل خودکار منحل شود مکانیسم هایی چون اسنپ بک کارآیی نخواهند داشت. لذا احتمالاً قبل از آن اگر توافق جدیدی میان طرفین حاصل نشود ما با شرایط بحرانی روبه رو خواهیم بود و ممکن است کشورهای اروپایی که هنوز در برجام هستند به دنبال استفاده از مکانیسم اسنپ بک باشند.

اظهارات وزیر امور خارجه درباره تهدید مکانیسم اسنپ بک یا همان ماشه در حالی است که آقای ظریف وزیر وقت امور خارجه، اواخر شهریور1399 ادعا کرده بود: چیزی به نام اسنپ بک در برجام وجود ندارد.

محمد جواد ظریف در برنامه گفت وگوی ویژه اظهار کرده بود: کلیه اعضای شورای امنیت و به استثنای آمریکا و یک کشور دیگر رسماً اعلام کردند، اقدام آمریکا را به رسمیت نمی شناسند. دو حالت دارد: یک زمان که کشورها با آمریکا مخالفند و زمانی که معتقدند آمریکا جایگاهی ندارد. الان حالت دوم را داریم و کشورها معتقدند آمریکا جایگاهی ندارد.

وزیر امور خارجه با اشاره به قطعنامه آمریکا به شورای امنیت برای تمدید محدودیت های تسلیحاتی ایران بیان کرد: آنها این قطعنامه 35 بندی را به چهاربندی تغییر دادند که حتی نیاز به وتو هم پیدا نکرد، ولی این جا یک وضعیت متفاوت است؛ 13 کشور به رئیس شورای امنیت نامه نوشتند و گفتند، اقدام آمریکا برای استفاده از سازوکار ماشه و هم اسنپ بک که آمریکا استفاده می کند، هیچ یک در قطعنامه 2231 و برجام نیامده است.

البته آقای ظریف که سال 99 وجود مکانیسم اسنپ بک را انکار می کرد، اواخر مهر پارسال اظهار کرد: اگر سه کشور اروپایی از اسنپ بک استفاده نمی کنند به خاطر این است که آنها می دانند که اسنپ بک بدون سر و صدا نخواهد بود و حتماً تبعاتی دارد و الان چون با بحران بین المللی روبه رو هستند و با شرارت های رژیم صهیونیستی هم دومین بحران در منطقه و خاورمیانه رقم خورده، حتماً تمایل ندارند بحران دیگری را به آن اضافه کنند.

او همچنین چند ماه قبل در تبلیغات انتخاباتی در تلویزیون در اظهارنظر متناقض دیگری ادعا کرد: تنها کشوری که از اسنپ بک برجام استفاده کرده است، جمهوری اسلامی ایران است. 5 سال است که این کار را انجام می دهیم(!)

فارغ از فقره طنز اخیر در اظهارات ظریف، خلاصه ماجرا این است که طرف ایرانی با وجود پرداخت هزینه های هنگفت در برجام، امیدی به گرفتن حق خود طبق متن معیوب و بی تضمین برجام ندارد اما می داند که ابزار شیطنت آمیز دیگری علیه ایران (با کوتاهی تیم مذاکره کننده) به نام مکانیسم ماشه تعبیه شده است!

یادآور می شود ساز و کار اسنپ بک یا همان ماشه، به طرف اروپایی این اجازه را می دهد که به صرف بهانه جویی بتواند تحریم های جمع شده ذیل قطعنامه 2231 را یک جا و بدون نیاز به جلب نظر دیگر اعضای شورای امنیت برگرداند! طبق این مکانیسم، اگر یکی از طرف ها به این جمع بندی برسد که طرف دیگر به تعهداتش پایبند نیست، می تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند. اگر در بازه زمانی 35 روزه، موضوع شکایت آنگونه که شاکی می خواهد حل و بررسی نشود، شاکی می تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد و شورای امنیت را مطلع کند. پس از آن، شورا 30 روز فرصت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم ها یا بازگرداندن آنها، قطعنامه صادر کند.

اگر در این مدت، شورا نتواند قطعنامه ای صادر کند، تمام تحریم های قبل از برجام، به طور خودکار بازمی گردند و قابل وتو از سوی اعضای دائمی شورا (چین و روسیه) نیست بلکه «عدم بازگشت تحریم ها» قابلیت وتو دارد. یعنی رأی گیری برای «بازگشت تحریم ها» انجام نمی شود بلکه برای «ادامه تعلیق تحریم ها» انجام می شود که حتی اگر شورا به آن رأی ندهد، یک عضو دارای حق وتو می تواند رأی را وتو کرده و عملاً تحریم ها بازگردند.

نظرات

captcha